Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, September 12, 2013

Weight gain during pregnancy

Assalamualaikum
 
Waa..dah masuk 8 bulan ni harusla cerita pasal berat badan kan..lagi pon lately I rasa perot I ni bolat semacam dan badan pon terasa berat...haishh risau pon ada..takut ter'over' berat...risau takot baby terlalu besar kang xpasal2 susah nk kuar nnt..doktor Fatima pon asyik ingatkan pasal berat ni...xmo terlalu berat sbb nnt kemungkinan nk deliver normal tu kurang...contoh macam kalsium kan, mmg pregnant woman perlukan sgt2 tp dah msk 30minggu tu doktor fatima dah xsuggest minum susu...better amik pil..sbb susu tendency utk buat berat badan naik dan baby besar tu amatlah tinggi..macam I mmg jenis liat sgt minum susu..beli rajin tp last2 msk tong sampah jgk dek kerana dah expired...huhu so mmg I amik pil kalsium je sejak awal.
 
Kat umah mmg ada penimbang berat, almaklumla budak umah semua jenis jaga body hehe..so semalam timbang jarum tu dah hampir ke angka 50...humm dalam hati xdela berat sgt..normal kot utk wanita mengandung tp ntah nape I rasa berat sgt pewot molat I ni. Sampai skrg ni dah malas nk bangun malam buat susu Aqeef..how I wish u were here darling Mr Marcello...=/ boleh tolong mama kan..
 

Tu blom cite klo time kaki cramp..waduh siksanya Allah je tahu..menahan kesakitan seorang diri..huhu T_T tapi alhamdulillah setakat ni baru 2 mlm kne serang cramp kt kaki...ok la..please jgn selalu2 dtg serang I erk..my hubby tak selalu ada nk tolong urutkan..
 
Kalau tgk kt pregnancy weight ticker tu memang kurang lagi berat I tp xnk lah smp follow sgt that chart..kang susah nnt nk slim melim blk hahaha...nafsu mkn skrg mmg sgt hebat..mmg xleh skip mkn..breakfast, lunch, dinner & supper hehe..kadang2 tu mulut nk lg mkn tp terpaksa stop sbb perot rasa tegang semacam. .woihhh risau takot pecoh hahaha.. cuma I akan pastikan setiap portion tu lengkap ngn nasi, lauk, sayur and portion nasi tu kurang dari biasa tp sayur @ lauk akan lebih ^_*
 
last but not least, mommy nk update gambar terkini diusia 32 minggu...
cehhh gedikss Tapi time tengah nk amik gambar tu leh plk tiba2 dia kick perot i..
bergegar satu alam tau..huishh kuat betul la anak mama ni...klo betullah girl,
mesti sama naik cam abang Aqeef nnt hahaaa
 
 
NotaKakiKu: Teringin nak makan durian crepe..tapi lom kesampaian huhu

Wednesday, September 11, 2013

#22 WW: sembang laki bini dikala berjauhan

Assalamualaikum
 
 
 
 
NotaKakiKu: Oopss dah masuk 8 bulan...huhu sekejap nye masa berlalu
tetiba cuak bila pikir pengalaman beranak aqeef dulu
Ya Allah permudahkanlah urusan melahirkan untuk kali ni
AMIN

Wednesday, August 14, 2013

2nd pregnancy updates & cerite rayer 2013

Assalamualaikum
 
Sebenarnya tangan dah macam kaku nk mencoret kt blog bersawang ni hehe tp tercoret jgk sbb td terpandang calendar, oppss rupa2nya I dah masuk 3rd trimester dah...syukur alhamdulillah..terlalu cepat masa berlalu
Maksudnya lebih kurang 2 bln je lagi masa menunggu cahaya mata kedua mama dan papa lahir ke dunia. Tapi sedihnya apa pon persiapan xde bt lagi...aigooo.. langsung xde shopping lagi utk baby adik, huish bunyi cam sebok bebeno.. tetiba risau plk...klo dulu 7 bln je, beg baby dah ready dlm boot kete..yela utk sebarang kecemasan kan..xboleh jadi ni.. insyaAllah kne slow2 basuh baju baby time abang long dulu, siapkan semua keperluan basic baby adik. Dah xbyk kot yang nk kne beli..kita recycle jer barang2 abang long aqeef..bukan mama xsyg baby adik tau...cuma xnk membazir. Baby kan selalu cepat beso..so tmbah2 sikit2 jela nnt.
 
Alhamdulillah setakat ni badan I still kuat, walaupon dah merasa perot makin memberat hehe..ramadan hari tu pon berjaya puasa penuh...syukur sgt2. Satu jela masalah I utk 2nd pregnancy ni, keputihan terlalu byk...seram pon ada..klo dulu keputihan menyerang saat2 akhir pregnancy je tp kali ni awal2 dah kne...naik rimas tau dak!! Bagitahu doc pon bkn leh menbantu. .selagi keputihan tu tak memudaratkn, xsebabkn kegatalan yang terok...hmmm tahan jelaaa...masalah lain xde kot setakat ni. Cuma skrg abang long aqeef makin manja..macam tahu2 jer nnt kne berkongsi kasih hihi hari2 dok cium tetek..macam rindu sgt je nk nenen ^_^
 
Ok update pasal raya plk..xde rasa excited sgt pon seperti yang dijangka raya utk tahun ni..sebab papanyer kn xde hukhuk..raya tahun ni berjaya solat sunat kt masjid kt kampong.  Risau jgk takut aqeef bt hal..dah besar ni cam dah senang sikit nk manage dia...aku kn bakal abang! Hehe~ tapi agak terkilan sbb lupa nk snap gambar dia di pagi raya tu..penat je pkai baju melayu purple yang hensem tu, mama dia plk bole lupa nk amik gmbr haha
 
Selepas solat sunat raya tu seperti kebiasaan kitorg trs shoot ke umah nenda tersayang, sanak saudara terdekat. Sebab tahu klo blk umh dulu mst sosah dah nk kluar blk nnt...hehe lps tgh hari I abiskan masa melayann tetamu je kt umah...pembuat air dan pembasuh pinggan mangkok tegar tahun ni..pssstt

Raya kedua pon sama..kt umah jer..raya ke3 kitorang ke kubur. Odw blk tu saje ajk2 ayam kt mak pegi pasir mas umah mertua..dan2 plk mak trs setuju, terus blk amik brg2 then terus bertolak..mmg xplan langsung. Tapi penatnyer perjalanan itu akan I ingt seumur hidup...jln jem giler! Biasa 3 jam, hari tu dekat 7 jam dok dlm kete...kebas bontot xyh citer la ngn anak kecik lagi. ..sabo jelah. Kitorg gerak sebelum zuhur, lps magrib baru smp. Pastu gerak blk kol 11 mlm..odw blk jln ok la..kol 2.30 pagi smp. Fuhhh sgt penat hokeyyy
 
Raya ke4, hari sebok sbb umh kakak sulong nk bt open house raya ke5. Sehari sebelum dah sebok kt dapur kay..macam nk kenduri kawen kekdahnyer. Mr marcello smp umah I dlm tgh hari macam tu..trs flat..sbb mlm nye dia keje smp pagi..cian dia..so raya ke 4 tu kitorg kt umah jgk..sebok uruskan dapur n tetamu y datang. Raya ke5 lagi2 sebok...umah kitorg yang sebok tunggang langang sbb masaknyer sumer kt umah I, nasi minyak, nasi dagang, laksa penang, laksa ganu, rojak betik...haa semua masak kt umah I pastu dah siap masak angkut masuk lori hntr umah kakak I plk..bkn ape, kt umah I tu semua alat perang ado..sebeso2 periuk blango pon ado..so sng citer bt la mcm tu..nasib baek askar pon ramai hehe...
 
Dari pagi gotong royong masak, pas zohor pkai cantek2 nk g open house la plk kan. Sebelum pegi open house umah kakak singgah umah member baru bersalin, azlina zainal. Syukur dan tahniah..dah dapat sepasang..tapi cam biasa gmbar lupa nk snap huhu. Blk tu singgah umah kakak, isi tong penuh2, pastu rushing g umah bff plk..dah agak mst dia xde kt umah..so beraya ngn keluarga dia jela..kpd bff I tu kiter beraya kt kl jelah nnt yer. Pastu kol 6ptg rushing blk umh packing baju n mne yang patut sbb dah nk bertolak blk kl mlm tu. Flight kol 9.40mlm tp risau takut jln jem punya pasal kitorg gerak b4 magrib. Aqeef mandi kt airport jelah, sbb time kemas2 brg tu dia sedap tdo lagi..kesian plk nk kejut dia..sebab seharian xtido.
 
Malam tu serius sedih lain macam bila nk masuk balai berlepas..macam xrela pon ade haha...yelah xsmp 2 hari jmp suami tercinta dah nk berpisah blk...huhu aqeef plk xyh citer la sedih nyer dia..kesian plk..blom puas bermanja ngn papa. Mr marcello lps hntr I tu trs shoot blk pasir mas jumpa bonda & ayahanda tercinta plk. Xtahu la bila plk datang kl tu..biasanya klo dah blk umah dia liat sikit nk dtg kl..huhu anok mok kikikiki
 
Itu jelah criter raye yang xbesshh langsung utk thn ni...layan jela plk gmbr y sempat snap di hari raya 2013.
 
berpurple2 ngan Mok Na
geram nk cubit2 klo dia buat muka comels cam ni
Selalu papa yang temankan main bunga api..bila papa xde,
Mok Na jadi mangsa hihi
bergambar sebelum ke kubur
 
 
 
 
Buat muka comels lagik
 
Bergambar ngn Bonda kat umah open house mok long (kakak i yang sulong)
versi 3 beradik
Bergambar ngan tuan umah (tudung purple)
Mama nak susu..aiman lapa laaa..
 

Satu2 nya potret keluarga dihari raya 2013
 
bergambar ngan papa sebelum terbang balik KL
Muka je senyum, tapi hati merintih xnak balik hukhuk

Friday, July 19, 2013

Pregnancy checkup @24 weeks

Assalamualaikum.
Alhamdulillah pagi tadi selesai sudah menjalani checkup untuk bulan ke6.
Syukur semuanya baek2 sahaja, mommy & my little one.
 
Procedure biasa, mula2 check tekanan darah, then timbang. Berat mama dah 48kg, sengih je doktor.. apepon syukur naik jugak sekilo dari last month even I puasa. Alhamdulillah jugak belum pernah tggl puasa lagi utk ramadan kali ni, mintak2 prestasi baek ni kekal sehingga akhir ramadan dan sehingga selamat melahirkan baby nnt..In Shaa Allah.
 
Pastu doktor scan perot, nk tgk my little one ok ke tak...kelakar jer bila doktor dok scan tu, sbb baby fully duduk sebelah kanan perot je..belah kiri kosong. Saya cakap xper la kosong doktor, jgn cakap sebelah kiri ada lagi sorang sudah hehe tergelak doktor. Tapi doktor mmg ckp lah baby sgt la aktif so bisanya bila kuar nnt aktifnya akan bertambah huwaaa...zaman skrg dah xkira gender, even baby pompuan pon leh ngalahkan laki..so be ready ya mommy ^_^
 
Berat baby 467g, doktor cakap sgt slim hehe..klo ikot scan plk EDD i jatuh pada 12 November 2013..hmmm lewat 10 hari dari kiraan period. Yela berat dia pon doc cakap macam 20 minggu padahal dah 24 minggu. Kepala baby mmg dah kebawah, hah sempat jgk tgk tali pusat dia tadi..berpintal2 hehe

 
Dah scan, doktor suruh amik air kencing pastu amik darah. Tang amik darah ni i mmg seriau..huhu doktor cakap nasib baek urat darah besar n clear even tgn tuan dia halus hihi. Padahal sekejap sgt je amik darah tp I punya pejam mata tu rasa xnk bukak2 hehe...penakot!
 
In Syaa Allah next checkup, untuk bulan ke7 i akan check dgn doktor dekat Kelana Jaya Medical Center (KJMC), Dr. Fatima. So far dari blog n forum I gugel semuanya elok2 psl dr fatima ni.. harap mmg ok lah kn. Klo Aqeef dulu I pilih utk bersalin kt KPMC, Puchong medical centre tp anak ke2 ni tukar angin plk. Bkn ape, dulu xsempat nk survey..pastu plk ank ke2 ni nk kne pikir pasal jarak umah ngn hospital. Xmo la pegi yang jauh2.. kjmc ni 5minit je dari rumah. Lagi pon I takot klo time nk beranak tu husband xde sini, kalut I nnt dengan abang long aqeef lagi kan.. so I rasa kjmc pilihan plg tepat. Xpela mahal sikit pon hihi
 
 
NoTaKakiKu: semalam ada beli baju melayu Aqeef, tetiba rasa sedih sbb tahun ni beraya ngan aqeef je, Mr Marcello beraya kt laut lagi...hukhuk xbrape feeling la nk smbt raya thn ni.. 2thn berturut2 xsambut raya ngan dia..sedih tau! sob sob T_T

Friday, July 12, 2013

Ramadhan 2013

Assalamualaikum.
 
Hai, apa khabar kawan2 semua..sehat2 ke semua?..rasanya belom terlambat nk wish selamat berpuasa kpd semua. Lama tak update  sbb byk benda nk kne uruskan lately..terutama kerja la.
 
Terbaru company I ada buat reorganisation baru..so I salah sorang yang trcampak ke division baru..I xde kesah pon kne campak kt mne2 as long as I masih ada mata pencarian halal..cuma yang sadis sikit psl word load la..mak ai bayangkan keje dari 4 org campak kt I sorang..aduh senak mak!
 
Mulanya mmg sedih dan tertekan sgt.. tapi bila dah consult ngn suami tercinta, segalanya jadi ringan..terima kasih Allah anugerahkn I sorang suami yang byk menyenangkan hari2 dalam hidup. Alhamdulillah.  Kena byk pikir positive la kan..tambah2 tgh pregnant plk tu...kesian kt baby ikot stress cam mama dia.. I akan take it slowly, try dulu environment, work load keje baru macam mana then kita berserah la pada Allah..klo rezeki I masih di sini, insyaAllah segalanya akan di permudahkan oleh Allah. Klo dah tak tertanggung, keje plg mulia setia menanti kan hehe...fulltime housewife hehe ^_*
 
Update untuk 2nd pregnancy, syukur next week dah masuk 6 bulan, kejap je kan tup2 nk masuk trimester ke3 dah. Rasa sekejap je bila hari2 penuh ngan jadual yang padat..huhu..xsempat nk kira hari. Alhamdulillah skrg dah sehat pening pon dah jarang2 singgah. Hari pertama puasa dgn jayanya, rasa cam xpuasa..syukur sgt2. Sebelum puasa mmg sgt risau sebab I asyik lapar 24jam. Tapi berkat kekuatan ajaib ramadan kareem, I mampu puasa cam org lain =). Tak lupa trima kasih juga kepada Shaklee ESP. Sangat menbantu memberi tenaga di bulan puasa ni hehe.
 
Last but not least update pasal abang long Aqeef. Sekarang sgt byk cakap..kadang2 tu letih juga mama nk melayan, nasib baik ada aunty2 dia tolong...kalau balik dari school tu sebok la citer itu ini kat mama..siap bole bgth nama2 kawan dia yang sll buli la y selalu main ngn dia, yang selalu tolak, gigit dia haha sabar jelah...tp bila tgh citer tu ada certain words yang I xpaham, siap la.. menjerit2 nnt diulang2 benda tu..so mama kne la iakan semuanya haha...letih campur seronok bila anak dah besar panjang ni.
 
gambar mlm tadi before terawaih
 
Sekarang dah masuk puasa ni, lps magrib je sebok ajak mama balik...balik tu maksudnya nk kuar..I rasa dia confuse kot..sbb byk sgt rumah persinggahan mak ayah dia...kitorang kan asyik nomad jer..tu yang asyik nk balik jer..tapi xth nk blk mane kikiki biasa lps berbuka solat semua, budak2 umh akn siap2 pkai telekung nk ke masjid..dia pon pe lagi, sebok la nk ikot jgk...malam pertama success bwk dia g terawih, mmg mencabar la sbb bdk tgh buas kan..tapi mmg I dok saf plg blakang la dgn harapan dia xkacau la jemaah lain. Mlm ke2 terawih kt umah je sbb dia tido awal, kol8 dah tido. Malam tadi berjaya lg bwk g masjid tp mmg kne sabar la..aktif sgt. Suka dok agah2 org solat, sampai ada sister tu..anak dara lg kot..sampai kuar saf xthn kne agah ngn dia...sabo jelah
 
NotAkaKiku: Anak mama dalam perot ni sejak puasa diam je dia, tp bila time
berbuka bkn main aktif Hehe..mesti xsabar nk berbuka sama (^_^)
 

Tuesday, June 18, 2013

Details scan @20W

Assalamualaikum.
 
Kol 8.30 pagi tadi appointment details scan baby kat Vission College. Semangat dari semalam lagi nk g scan, yelah teruja kot nk tahu sehat ke dia, sempurna ke tumbesaran dia, girl ke boy...macam2 la kan.. excited macam time anak pertama jugak hehe
 
Sampai2 je trs bagi surat appointment ngn buku pink..duduk dalam 5 minit dia ajak masuk bilik untuk check baby dah brape minggu..blom untuk buat details scan lagi. Then kluar balik tggu lagi sbb tukang nk scan tu blom smp..dok kejap pastu perut berbunyi2 minta diisi..so mintak izin nk g breakfast dulu.
 
Dah selesai melantak baru la senang duduk mama dia hehe. Sampai balik kt situ sister tu dah tunggu, terus mintk maaf sbb dia terlmbt sampai..humm I ok jer..lg pon xdela lmbat sgt pon. Trs masuk bilik, landing kat katil untuk buat details scan. Kami dua2 teruja time scan tu..baby sgt aktif okey..pusing sana pusing sini tendang sana tendang sini hehe..kesian sis tu, susah dia nk cari angle cantik untuk snap the details =p sbb tu macam terlama skit bt scan tadi.
 
Alhamdulillah..so far semua ok, kpala baby da ke bawah tp 5 bln still awal kot..so bila2 masa dia bole tukar position. Tapi mintak semua akan lancar la sehingga bersalin. Kaki tgn, mulut, hidung semua dah jelas nampak..senyum je bila tahu anak kesayangan sehat.
 
gambar ni je sempat snap..teruja tgk screen punya pasal hehe
 
Tapi bila tang nk check jantina tu agak suspend la sbb dia terlindung ngan kaki. Malu2 plk kan nk tunjuk kat mama..then sis tu ckp dia akn pggl supervisor dia untuk check. Ye, biasanya kt sini student yang buat scan..may b student yang dlm praktikal or yang tgh final year ke..im not sure tp student la..then baru supervisor diorang akan check. Bila supervisor dia check jantina still tak clear..tapi dia ckp kemungkinan besar baby girl! Omg giler happy i..yela walaupon tak sure lagi tp harapan tu ada la untuk dpt sepasang hehe. Dia ckp sbb testis langsung xnmpak cuma nmpk 3 line..and biasanya klo 3 line gegirl la...waaahhh hepi! hepiii!
 
Dlm kol 11pagi, i selamat masuk ofis.. terus call papa. Tadi time scan papa ada call tp time tu xleh nk cite panjang lebar. Dengan excited nya terus update pasal baby..hehe papa pon suka sgt bila tahu kemungkinan  baby girl. Papa sebenarnya xdelah kesah sgt laki ke pompuan..I yang terlebey mengharap sebenarnya untuk dapat baby girl hihi~ ohh mr marcello dah selamat tiba di darat pagi tadi..sbb tu pagi2 dah call mama. Dia ada keje kt Airport Pengkalan Chepa slama 2 hari. Lepas tu trs shoot ke kl yahooo xsabar nak jumpa =p
 
NotaKakiKu: Sekarang dah terbayang2 nama nk bagi kat baby..tapi semua list nama tu nama baby girl haha...kalau keluar baby boy xde backup nama la nnt hehe~

Monday, June 17, 2013

Mimpi ngeri

Assalamualaikum
 
Last entry baru jer tercerita sikit pasal xbf tup2 mlm tadi terus termimpi dia. .huh watDheck....tak ingat la mimpi tu secara details tapi mmg ada kuar muka dia...zapp terus terbangun dari lena dgn kepala yang berdenyut2..hishhh geram jer..terus jeling telipon kt sebelah..humm dah kol5 pagi rupanya. Terus bangun g dapur basuh btol susu aqeef then telan pinadol sebijik.
 
Sebenarnya dari petang ahad tu lagi i da  rasa pening2..tp try menahan diri dari mkn pinadol..buat2 layan je ngn pening tu..tapi smp malam still pening..tp pikir klo tido insyaAllah bgn esok pagi pening dah hilang..cet! Rupanya tak hilang2 jgk.. tambah plk ngn termimpi ngeri plk kan.. makin la hebat kepala berdenyut2..
 
Sejak mengandung anak ke2 ni pening i menjadi2..pinadol wajib kt dlm handbag sentiasa.. hari tu ada tanya doktor tak pe ke pregnant lady ambil pinadol. .humm terus dia ckp xper asal jgn lebih 8 hingga 10 biji sehari..hishh...tapi mestila kita rasa tak ok kan..ikot logik kepala i mst akan bagi kesan kt baby dlm perot.. ubat tu kn drug..klo da byk2 telan drug aiyooo kesian baby dlm perot..I pon xtahu la bila nk hilang pening2, pahit2 mulut ni..sekarang dah masuk 5 bln kot..emmm
 
Eh smbg pasal mimpi tadi tu kan, actually i ni bkn jenis yang senang nk mimpi2 bagai ni...bahkan klo time bercintan cintun pon jarang org tersyg masuk smp dlm mimpi i walaopon terasa rindu giler.
Memang jenis susah nk mimpi..tapi mlm tadi boleh plk termimpi..haishh jgn ckp i ada teringat dia or terindu dia hokey.. sejarah biarlah tinggal sejarah. Padahal mlm tadi baru je bergayut sakan ngn mr marcello..setelah lme tak dengar suara..kira lepas rindu la kan, patutnyer mimpi lah suami kesayangan i tuh..

Tak per, I percaya mimpi tu mainan tido..syaitan kacau..lagi pon jenis tdo pon bkn jenis org beriman sgt kn hehe..tapi mlm tadi tdo mmg i baca doa tau siap baca kuat2 lagi ngan Aqeef ^_^
 
Miss u so much PaPa *_*
 
 
NoTaKakiku: Malam tadi Mr marcello ckp mggu depan dia blk awal dari jadual..terus berbunga2 hati i hihi..nk g dating kt mne plk ek nnt?..=p

Wednesday, June 12, 2013

11 june 2013

Assalamualaikum.
 
Alhamdulillah semalam genap 3 tahun bergelar isteri kepada suami tercinta, my mr marcello ♥♡♥ syukur ke hadrat ilahi atas limpah kurniaNya sepanjang kami menjalani kehidupan berumahtangga. Semalam jgk merupakan ulangtahun Mr Marcello yang ke28 hehe.. ingat lagi dulu time pilih tarikh nk akad nikah, I mmg sengaja pilih on his 25th birthday dengan niat semoga dia akan mudah ingat tarikh anniversary kitorg..sbb I tahu mr marcello ni jenis yang tak brape nk sensitive pasal tarikh2 penting ni hihi tapi tulah kadang2 birthday dia pon dia boleh lupa dik nonnn..sabar jelah
 
Mengimbau cerita debu2 cinta 5 tahun lepas sewaktu mula2 kenal dia, mmg akan terukir senyuman penuh makna.. jodoh yang tak disangka2♥ niat mulanya hanya utk mencari sedikit pengalaman di alam perkerjaan akhirnya membawa ke jinjang pelamin...alhamdulillah
 
So entry kali ni mungkin berjela skit sbb I terasa nk cerita kt blog ni how I met him ^_* sebenarnya I knl dia time buat praktikal kt paka dulu. Masa ni mmg I cekalkan hati yang I tak nak ada affair ngn sape2 sebab time tu I baru je lpas putus ngan Xbf, so konon2 nk tutup la pintu hati ni dan berehat dari bercinta kejap. Skali jodoh I tersurat di situ humm Allah punya aturan kan.
 
Praktikal I dulu hanya 3 bulan, so company tu letak I kt division elektrikal sebulan setengah dan kt division instrument sebulan setengah. Hari pertama kt situ I rasa sedikit gerun, yelah cara laki2 kt situ pandang kita mcm xpernah tgk pompuan..takot gak r,sbb kt company ni mostly staff dia lelaki la..tp nasib baek division elektrikal tu rmai senior2 dah..so mmg I rasa mcm ayah dan pak cik2 je..diorang pon cool je layan I mcm anak yang baru nk blaja...so happy.
 
Seminggu kt situ I terjumpa ngan member lama time sekolah teknik dulu..mmg lama giler tak jumpa! Terserempak Anna ni time nk solat zohor kt surau, sempatla borak2 kejap sbb time tu Anna nk cepat sbb byk benda nk setelkan sb dia dah minggu terakhir kt situ..humm I br masuk dia plk da nk kuar..tapi sempatla bertukar no phone hehe patutla ssh nk jumpa dia before tu rupanya dia kt division instrument.
 
Mggu ke2 lps tu I ada dpt sms ' hai saya man, boleh berkenalan?' Hah typical ayat org nk ngorat zaman dulu2 haha tergelak je I masa tu..dlm hati I ni misti keje pak cik2 kt division tu, sbb diorg mmg suka kenakan I, maklumlah sekumtum je bunga kt situ =) I tak reply dan I pon xtny pak cik2 tu..bt dek jerrr. Dlm 3 hari jgk kot no yang sama hntr msg yang sama..last2 I dapat call dari Anna tny ada tak I dpt msg dr no tak knl..hah mmg ada la, cpt2 tny anna, 'weh ko jual no aku ke aper ni hahaa' anna ckp tu kwn dia kt division instrument nk sgt kenal ngan I so dia bg la no phone.. lagipon time jmp hr tu dia ada tny single lagi ke..dan2 je I jawab single so datz why dia brani bagi no tepon I kat laki tu..'dia ok li, jgn risau..bkn org jahat nyer' siap tlg pujuk I lagi si anna.
 
Then dgn niat kawan I pon slowly reply msg2 dia..dia tny, I jawab, dia msg I reply, dia call I angkat...ckp pon benda biasa2 jer..mmg time ni hati I mmg btl2 nk kwn je..tp amazing nya I xpenah rasa nk knl dia, I mean siapa sebenarnya dia, mcm mne rupa dia.. cukup sekadar bersembang dlm tepon je. Tp dia ni sah2 lah da knl I, I pegi mne2 je mst akan smp msg dia tny ' nk kemana tu?', ' mkn sorang2 je, xajak pon kiter', ' bagusnya dia, solat di awal waktu'.....tp seriously I tak rasa nk th siapa dia sbb sllnya klo dah knl nnt mst I akan rasa tawar hati sbb tu klo dulu I chatting juz kt chat room je. Klo ajak knl btl2 I mmg xlayan..xbrani pon satu hehe
 
Dan nk dijadikan cerita, satu hari ni abang ipaq I xdapat nk amik sbb ada hal urgent kt kilang dia, so hari tu puas la I dok mencari sesape I bole tumpangkn I blk umah..kebanyakan duduk belah kemaman..hiss tak kan nk blk jln kaki kot..terlintas la nk tny mamat ni kot2 ada kwn2 dia yang tggl kt area umah abg sy tu..dia plk ckp ada dan kwn dia tu tggl btl2 satu taman ngn taman umah abg saya tu..syukurr. i brani tompang kawan dia ni sbb cam desperate sgt lagipon kat situ mostly orang kenal abang in law saya tu..opis tu pon xbesar mane..so redahhhh!!!
 
Dan petang tu setelah set tmpt nk jmp, no plat kete apa.. sy pon tumpang la kete kwn si dia ni..mula2 naik kete tu just senyum ckp terima kasih sbb sudi tumpangkn.. tu jelah tak rasa pon nk tgk muka brother ni btl2.. dlm hati cepat2 la smp umah..tu jer..tp pelik nya awat mamat ni bwk kete slow giler then xlama lps tu mamat ni pon slow2 ckp.. time tu I da ready nk terjun jer..giler seram kot..tp muka brother ni cam baek2 je tp tulah xleh judge people by his nice face kan hahaa..

Dari apa yang mamat ni tny I da rasa pelik sbb mcm dah biasa sembang je ngan I...tup2 pecah rahsia sebenarnya mamat nilah yang I dok msg hari2 tu..ceh!! Baru nk ngaku...tp seriously I tak rasa apa2 yang feliks masa tu..feeling masa tu cam ok jer xdelah dupdap dupdap ke haper..then lepas da knl tu kitorg makin kerap bersms...sejujurnya time ni I layan dia pon sbb nk lupakn Xbf.. sebok dok pujuk utk baek blk..at least bila msg ngn dia ni masa I xde untuk layan pujuk rayu xbf tu haha...

Suatu hari ni tiba2 si dia propose nk knl lebih rapat..xnk juz kwn2...Oopss apa yang I takut btl2 terjadi...then dgn ikhlas jujurnya I tolak baek2 sbb mmg masa ni I tak de prasaan nk ada hubungan serious..semacam dah fed up. Time ni rasanya I dah masuk division instruments kot tp xkeje skali ngn dia sbb kitorg lain2 zone.. So orang lain xtahu pon sebenarnya kitorg dah knl sbnrnya...kt ofis masing2 buat2 xkenal ckp pon biasa2 jer... bkn apa,. takot kne gossip..dia ni plk xpts2 la dok ajak kapel, hummm bosan! Jawapan I stil xnk! Dan xnak!! Muahaahaa jual mahal ko..lagi pon I btl2 xde rasa dipdap dipdup ngan dia ni...btl2 xde rasa akan bole jadi special lah.

Then pendek cerita, suatu hari dia ni ckp la ada someone suka kt dia dan ajak dia serious. .dlm hati I, propa jer lebih mamat nih hahaaa nk uji I ler tu..then I suruh dia trime jelah pompuan tu pastu I trs letak tepon mcm sedikit bengang di situ tp I xth untuk apa kebengangan I tuh...yela I bkn nya suka kt dia pon kan...bt pe nk marah2, nk bengang2...so childish haha tp hakikatnya perasaan I jadi mmg xbest lps tu..jeles ke??? Hellooo pekehal plk i nk jeles??! Oohhh sungguh keliru la masa tu.. tuan punya perasaan pon confuse.

Dalam masa yang sama xbf mmg xputus2 dok pujuk rayu..time ni I mmg giler fenin la sbb mmg tak pasti apa sebenarnya I nak..pikir punya pikir I pon mcm rasa nk terima blk xbf I ni.. time ni I mmg compare abis2 la xbf dgn si dia yang baru I knl ni.. xbf I dah knl dlm5 tahun kot..dia ni plk baru je brape bulan of coz la akal singkat I ni srh pilih xbf kannnn...then I pon bgth dia yang I akan terima blk xbf I ni.. dia lah plk merayu2 srh jgn terima, mintak I pikir masak2...pekehall?? Dalam hati I, bkn dia dah trima ke pompuan yang ajk dia kapel tu..tapi sbnrnya I pon rasa I xjujur pon nk terima siX tu blk...hahaaa juz untuk bgth si dia ni I pon ada org yang nak! muahahhaa boleh mcm tu plk ek??!

Bila tny kawan2 rapat I, mintak pendapat biasa la ada yang srh trima X dan ada yang srh try new life ngn si dia ni..ok I xdela terburu2..skali lagi memerah otak..pe salahnya if I try terima si dia ni..yer mmg I dah knl X I tu lama, 5 tahun tp ada la jgk sbb2 kukuh I rasa I tak ptt bg dia peluang lagi.. then I btl2 tny dia ni klo I terima dia, mcm mne plk dgn pompuan yang nk kt dia tu..ohh dia ckp dia xpnh pon bg harapan cuma hari tu saje nk gertak I, lagi pon dia ckp klo dia terima pompuan tu dia hny akan menipu diri sendiri...cewahhh bkn main lagi kan.

Tak tahulah bila kitorg kapel, mmg xde tarikh tepat untuk declaration tu sbb tup2 je kitorg dah mcm phm2 sendiri yang I suka kt dia dan dia suka kt I..muahahaaa sepanjang tempoh praktikal tu ada la skali kitorg keluar ber2 tu pon sbb kwn pompuan dia ni tiba2 cancel xjadi nk ikot.. just pegi shopping, ingat lagi dia belikan 2 tudung bawal sulam tangan kt I.. berbunga2 lah time tu..bila dah nk abis praktikal tu, I ada lah buat mkn2 skit kan..tempah khas masakan bonda tersayang.. mak ayah dtg hntr lauk2 tu..time ni I dah kenalkan dia ngan mak..mak macam ok tp still xpuas hati nk jgk knl lagi dekat kawan anak dia ni hihi..then lepas tu, kakak I yang dok paka tu naik umah baru..so buat lagi mkn2..mak srh ajak dia sbb nk kenal muahahaaa teruja kn mak I..then lepas mak jumpa dia hr kenduri tulah baru kitorg btl2 rasa yang kitorang dah kapel..dah cop la kan masing2 hak orang...hihi

Lepas tu, I abiskan degree, dan dapatkan keje trs kitorang ikat dgn ikatan yang lebih kukuh iaitu pertunangan..knl pon dlm 2 thn je then trs tunang, 3 bln lps tunang kitorang pon kawen♥♡♥ mmg tuhan mudahkan perjalanan cinta kitorang.. Walaupon cinta jarak jauh dari mula2 kenal smp lah sekarang, alhamdulillah Tuhan masih kuatkan kasih sayang antara kami. Semoga ikatan suci ini akan terus diberkati dan direstui Ilahi.

Setelah selesai majlis sarung cincin tanda
Bila dah kawen tu I ada l tny blk macam mana dia leh tersuka kat I time praktikal dulu..dan rahsia itu terbongkar jua.. rupanya dari awal lagi dia ni sll je dekat ngan I cuma I je yang tak prasan..wahhh cam diva plk rasa bila ada secret admire ni hahaa. Kata dia time tu dah petang, dia and the geng ada kt atas tank besar gabak dlm plan tgh buat keje..tiba2 dari jauh nampak ada budak pompuan ni ngn coverall yang kedabak besar tgh kayuh basikal sorang2..trs dia terkeluar, 'comelnya bdk tu, sape ek? Budak baru ke?' Macam lah I ni budak sgt kn..padahal sama umor jer hahaa..yelah sbb dia kn dah keje time tu..harusla merasa diri itu tua dan bdk2 praktikal ni bdk2 hingusan..cit! Dan masa tu Anna kawan I tu ada skali ngan dia masa tu buat keje..dan2 la anna tu ckp knl sgt ngn budak comot tu, siap cakap still single lagi, terus janji akan bagi no tepon...oooo macam tu ceritanya... kiranya lps tu baru I tahu cinta dia ni cinta at first sight la hihi tersenyum je I dengar...lain plk ngan I kan...bila dah knl btl2 baru terdatang perasaan suka tu...=p

Both of u are my heros =)

Kalau dikenang kembali memori tu ngan Mr Marcello dia mesti akan cakap ' TQ syg sbb sudi terima saya dalam byk2 kumbang kat situ' Muahahahaa...dan jawapan i macam biasa lah, orang lain tu di reject sbb tak de lah bersemangat lebey nk memikat i kihkihkih.. tapi betol kot, time buat praktikal tu ada la jgk 2, 3 orang staff kat situ yang nk try masuk line..tapi awal2 i tolak cara baek... Tapi dalam kes Mr Marcello lain sikit sbb dia beria-ria untuk buat i terjatuh chinta sama dia..ouchhh..yelah kalau dah jodoh kan ^_^ Dan sampai hari i betol2 nak si dia tahu yang i tak pernah menyesal terima dia dulu...ekekee ####


NotakakiKu: Ooopss sori dear, memang terlebey panjang kan entry kali ni hehe~ Bukan apa nnt senang untuk dibuat rujukan dihari tua hahaaa

Wednesday, May 22, 2013

Rindunya....

Assalamualaikum

Ya Allah sungguh aku terlalu rindu kepadanya.. Sangat berharap aku masih berkesempatan bertemu dengannya pada tahun ini.. Amin. InsyaAllah tahun ni akan sempurna sebulan tanpa ada gangguan bulan mengambang hehe.. Mudah mudahan ya Allah..

Ya Allah berilah aku kekuatan untuk menjadikannya antara Ramadan yang terbaik dalam hidupku. Nak sangat merasa nikmat terawih di masjid bersama dengan makmum lain.. Harap aiman aqeef akan pandai bawak diri dah tahun ni klo g masjid.. Sangat berharap dapat terawih berjemaah tahun ni, kerana tahun lepas xberkesempatan, terawih kt rumah je..padahal masjid berapa jengkal je ngan rumah..sedih =(

 
Bila tibanya ramadhan, mesti memori cepat je mumatarkan kembali nostalgia
kehidupan as a student dekat UIA, rindunya suasana itu..
Boleh dikatakan coretan terindah banyak
terukir dizaman menuntut  ilmu di UIA Gombak..
Bunga2 Cinta pon berputik di zaman kegemilangan time belajar kat UIA
Suasananya sungguh berbeza..rindunya!!

Nak2 bila time ramadhan, tak ada rasa takut langsung nk rempit motor even
sorang2 nak pegi jemaah kat masjid beso UIA, baek time terawih, qiammullai
ataupon solat subuh berjemaah..yang best nya, pakej lengkap ada kat
masjid UIA ni, dari iftar, solat terawih, tadarus al-quran, qiamullai, dan sahur,
plus ngan imam yang best2 dari macam2 negara,
merdunya bacaan mereka..sungguh aku rinduuuu!!!

Ramai2 ngan kawan2 dok jemaah kat masjid, meriah..kadang2 tu berangkut
skali ngan buku2..tenang, nk study pon cepat je masuk even sebenarnya keadaan
nak study tu takla brape selesa mana..kadang2 tu time nilah senang nak
cari tok2 guru yang terer dlm subjek, sbb semua pon berkumpul kat masjid
tak yah susah2 nk menapak ke kolej2 asrama yang kadang2 tu jauh atas bukit
hmmm how fast time flies....


NoTakAkiKu: kawan2 dah abis ganti pose blom, cepat2 yer,
lagi 50 hari je si dia nk datang dating ngan kiter ^_^

 

Friday, May 17, 2013

terlebey rajin

Asalamualaikum

Hari ni i adalah seorang surirumah yang amat cekal uols.. Tengah hari tadi sanggup drive blk umah sebab teringin nk makan tengah hari dari air tangan sendiri hehe..sebenarnya lebih kpd mengidam nk makan sambal belacan putik mangga tu.. Kecur air liur padahal baru je lepas makan ngeee~

Balik cepat2, masak laju2 alhamdulillah tercapai hasrat Mama ngan baby nk makan lauk kampung ala2 tok wan. Tadi pon terfikir jgk, klo nk masak better masak dinner so takde lah kalut sangat kan.. Tapi bila memikirkan petang nanti akan ada anak kesayangan temankan, so terus cancel! Sebab klo dia ada ya ampun risau tak jadi masak nanti.. Sebok dia nk masak, sebok dia nk tlg kacau, sebok dia nk tlg tumbuk ini tumbuk itu dan yang paling sengsara bila dia mintak nk berdukung.. Haishh mmg lembik klo masak ngan dia hehe lagi pon tadi nk buat sambal belacan putik mangga kan, humm bahaya klo dia ada, kang habis pijor tangan kaki nanti..

Rasanya tadi antara lunch yang paling lazat i penah mkn sepanjang ngandung ni.. Yelah, sebelum ni asyik loya jer, makan pon terpaksa tapi tadi terkejut mak! Licin hokey sepinggan penuh nasi putih tu.. Mabeles btl rasa..mmg mcm ni kan prasaan orang mengidam bila tercapai hajat diorang hahaha.. Pada hal lauk ikan kering, ikan goreng, sayur terung ngan sambal belacan je pon tapi kepuasan nya ya Allah.. Syukur alhamdulillah.. Kenyang!!!


NotaKakiKu: untuk pengetahuan kawan2 semua, i ni species yang tak pandai masak
dan malas nak masak! hahaa..sib baek laki dok jauh kan kikiki~ peaceeee


 

Tuesday, May 14, 2013

Hadiah untuk baby adik

Assalamualaikum

Semalam dah berjaya pergi buka buku pink kat Poliklinik Kelana Jaya. Pukul 8.10 minit pagi dah sampai, tapi seperti dijangka  ramai betul manusia.. Time i sampai tu dah penuh orang, nk cari seat kosong pon sosah.. Sabo ajelah kan. Dah dapat nombor giliran, kuar breakfast dulu kat gerai makan sebelah klinik..

Nombor dipanggil setelah sejam setengah menunggu.. Anak sulong dulu pon mcm ni, sebab dekat klinik ni mmg ramai sgt orang..itu yang kadang2 prasaan sgt mls nk g checkup huhu.. Procedur mcm biasa, timbang berat, ukur tinggi, ujian air kencing, amik darah dan jumpa nurse untuk konsultasi. Time ni mmg panas je telinga sebab kena bebel.. Dah mcm sinonim kan, nurse ni dgn membebel.. Hehe yelah klo naik berat byk salah, ringan sangat pon salah, anak kecik kurang berat salah klo anak obes lagi lah salah.. Cam serba tak kena kan.. Tapi respek jelah, dah keje dia kan kikiki.. I semalam kne bebel sebab kurang berat satu, pastu tersasul plk ckp lepas2 ni nk buat monthly checkup dekat klinik swasta.. Apa lagi berjela la syarahan free huhu sabar jelah menadah telinga.. 


2 buku pink (Along & baby adik)
& surat appointment utk scan
Setel sesi syarahan dan bebelan, nurse suruh baring nk check breast dgn perot. Lama betul dia check perot i ngan alat tok kesan heart beat baby tu, last2 dia cakap tak dapat nk kesan bunyi jantung baby... I dah mula risau dah sebab lepas kuar hospital hari tu i tak pernah check baby lagi, tapi agak musykil lah bila tak dapat kesan sebab last time check dgn doktor sakit puan kt hospital dulu heart beat baby dah kuat.. Lagilah i cuak! Then dia refer i kat doktor, ingatkan dia nk scan la kan.. Skali doktor tu just buat appointment suruh buat detail scan dekat Vision College dlm masa sebulan lagi! Sebulan lagi tuuu... I dah macam was2 dah, bernyawakah lagi anak dlm perot i ni?? huhu macam2 i pikir.. Last2 satu hari tu tak boleh fokus buat keje smp lah malam tadi susah giler nk lelap kan mata..

Pagi tadi terus decide nk g scan dekat klinik. So lepas hantar Aqeef, breakfast lebih kurang terus g klinik.. Syukur ya Allah anak Mama sehat2 jer... Mula2 tu doktor bukan main lagi tenangkan i, may be dia pon boleh tgk betapa risau nye muka i pagi tadi, tgh scan tu doktor siap cakap 'See! your baby sehat, siap berenang2 lagi dlm perot u' macam nk kuar air mata tgk screen tu, dah sempurna fizikal dia, dan sgt riang bergolek2 dlm rahim Mama... Hanya yang mampu terluah time tu hanya ucapan Syukur Alhamdulillah ya Allah... Lega sangat masa tu, mulut terus tersenyum lebar ^_^ then doktor tepuk2 belakang i sambil cakap 'so now Mommy dah boleh g keje dengan tenang kn?' hihi terus i senyum melerettttt....Alhamdulillah!!

Speaker pillow; stimulate unborn baby's brain

Masuk2 opis, dapat plk pos laju barang yang i beli last week. Sangat kena dengan timing, sebagai hadiah betapa happy nya i bila tahu anak yang dikandung selama ni, yup dah nk masuk 4 bulan ni sehat walafiat. So ni hadiah Mama buat baby adik kt dlm perot tu, semoga suker dengan hadiah dari Mama ni... Boleh lah berenang berirama pulak lepas ni hehe

Hadiah untuk baby adik ^_~
Saje i selitkan gambar anak sulong i kat bawah ni, yelah mama sekarang asyik cite pasal baby adik je kan...tapi tak bermakna mama lupa Along tau..Along lah penguat semangat mama sayang.. tak terbayang hidup mama tanpa kamo! mungkin mama sudah terbiasa ditinggalkan papa tapi tak mungkin mama boleh meneruskan kehidupan tanpa Along di sisi...Thank you sayang mama
Love you ketat2!! mmuaahhh!!!

Muka Along lepas jatuh buai semalam

Thursday, May 9, 2013

Aiman Aqeef dah 2 tahun ^_^

Asalamualaikum

Pada 30 April 2013 yang lepas genap anak teruna i 2 tahun.. Pejam celik pejam celik dah 2 tahun..i akan prasan yang Aqeef dah besar bila time dia tido.. Panjang, tinggi betul anak mama.. Dah besar panjang Muhammad Aiman Aqeef.

Membesarkan Aiman Aqeef bukan lah tugas yang mudah bagi i..ni bukan nk merungut yer, tetapi mmg hakikat. Mengandung sehingga melahirkan dia i still berjauhan dengan Mr Marcello. Susah senang cerita thru phone shj..pergi checkup kt klinik pon sorang2.. Sampai pernah nurse tanya, 'maaf tny, mana husband akak? selalu saya tgk akk dtg sorang2 jer, naik motor plk tu' humm dah biasa dah ngan soalan tu, ntah2 diorg pon pnh pikir bkn2 tak psl i hehe... Laju jer i jawab suami dok jauh, hari minggu je dtg, tu pon 2 minggu sekali.. Hari minggu kitorg plk berbeza.. Terus buat muka sedih =\ hukhuk mmg sedih pon klo dikenang2 kembali.. Tapi semua tulah yang buat i jadi kuat macam rimau haha!!

Tak ada sambutan besar-besaran untuk hari lahir Aiman Aqeef, cuma kecik2 jer ngan budak2 umah.. Tu pon diorg yang suggest nk buat surprise birthday party untuk aqeef. Terima kasih aunty2 semua..byk tolong i dalam membesarkan Aqeef. Persiapan party tu pon buat last minute, kek pon tempah on 29.04.2013, rembat jela kek apa yang ada dan yang berkenan kat hati i hehe~
Tapi terkilan sgt bila tgk blk tepon, tak ada satu pon gambar together2 ngan semua
aunty2 Aqeef..lagi pon  petang tu i tak berapa sehat, kepala berdenyut2..
biasalah alahan i sampai sekarang tak hilang2 lagi..cepatlah 4 bulan...huhu

Hari Selasa 30 April tu i amik cuti, semata2 nk celebrate kt gold coast Morib . Beli voucher tu kt groupon thn lepas lagi.. Malas nk citer panjang2 so layan jelah gambar2 birthday boy kesayangan mama dan papa ni.

Doa mama untuk Aqeef hanya satu, semoga menjadi anak yang soleh & beriman.
Semoga Allah selamatkan kamu dunia dan akhirat anakku ^_^ Mama papa sayang
Aqeef ketat2!! Mmuuaxxsssss!!! Dan Satu lagi, Semoga menjadi Abang Long yang
pengasih dan penyayang buat adik2 nanti..InsyaAllah...

Last but not least, thank you so much buat Cik Nad, Cik Ira, Cik Sema, Cik Ruby, Cik Siti & Cik Lina. Meriah hidup Aqeef dengan kehadiran makcik2 yang ramai ni hihi~ Siap dah berganti2 pon ada mak cik nyer..Mama je yang dari bujang, kawen sampailah bakal beranak 2 ni yang tak kuar2 dari umah no.6 ^ _^ tu hehe~

Ngan Cik Ira

Dah macam baby shower nyer party kan..ni semua papa nye pasal, suruh beli benda lain,
benda lain yang dia bawak balik huhu

teruja nak potong kek

'mama, jom tiup lilin'


sempat snap gambar katil je kt Gold Coast Morib

birthday kek dari Gold Coast hotel, toys rabbit pon
dapat tapi tak sempat nk snap

Berjakuzi sakan dalam bilik mandi..xyah berebut2 trn bawah main air hehe

Suka bebenor dapat main buih
 
 
NotaKakiKu: Bila la nak g bukak buku pink ni huhu~

Tuesday, April 30, 2013

Mengidam sampai ke Kuantan

Assalamualaikum.

Weekend lepas nk dijadikan cerita i ada buat Adhoc request ngan Mr Marcello.
Mula ceritanya di pagi Sabtu lepas, setelah bersiap2 nk kuar g jln2, tertengok cerita ala2 jalan2 cari makan versi omputih kat tv8. Dia citer pasal satay, macam2 satay ada, satay ayam, daging, kambing, arnab. Cara pengacara tu mkn betul2 buat i terliur... Fuhhh terus tny Mr Marcello kt mne kedai.. Dia ckp macam biasa mkn ni.. Kedai area Kuantan.. Penah mkn ngan i time awal2 kawin dulu.. Macam lah dah lama sgt kahwin kn hehe~
yelah bole katakan time honeymoon kitorg la.. Sebab dulu sblm dapat Aqeef, tempat perjumpaan kitorg suami isteri kt Kuantan la.. Baru fair n square kan.. Time tu tak rasa jauh pon nk g Kuantan even just naik bas.. Almaklumlah hati ngah bunga2 ^_^

Bila dah tau lokasi kedai terus ajak Mr Marcello pergi Kuantan.. Time tu dah kol 11 kot.. Bagai isteri mengantok yang disorongkan bantal bila hubby jawab, 'jom! Siap sekarang' waduhhh Best!! Apa lagi sepantas kilat kemas barang terus menuju ke Kuantan dgn misi memburu Satay Zul!!

Tapi hari tu jalan nk kuar dari KL bukan main sesak.. So kitorg singgah Gombak Setia untuk lunch. Perot dah konyang baru bersemangat si suami nk bawak kete hehe~ kitorang sampai kt Beserah dalam kol 5 petang kot.. Singgah umah abang ipar kat situ..sampai2 kt umah abang ipar, anak buah ajak g pantai.. Dekat je area umah.. Pantai batu hitam kot nama dia..
Suka betul la si kecik tu mandi pantai ngan PaPa.. Mama xdpt join sbb xbawak proper persalinan.. So tgk jelah huhu

Lepas mandi pantai terus singgah kedai satay Zul tu.. Perghh dlm kol 7.30 kot tapi dah ramai orang..satay arnab pon dah habisss!! Huhu geram jer..tapi xpelah mkn satay ayam ngan daging dia pon sodap.. Tapi i mkn 4 cucuk je pon.. Sian husband kerana 4 cucuk satay terpaksa meredah jln yang jammed smp ke Kuantan. Nasib baek Mr Marcello sgt coOL orangnya.. Thank you hubby.. Tapi i mmg mcm tu pon semua yang i mengidam nk mkn mst mkn sikit jer.. Macam hari tu beria nk mkn nasi kerabu yang mak buat smp sanggup blk kampung.. Tapi mkn nya tak sampai 3 mulut huhu~ macam2 perangai i preggy kali ni ^_^

Budak kecik yang sangat suka ngan pantai

Yeay!! sampai ke destinasi 'memburu'
 
Dah panjang counter to take away huhu
 
Hah! tu diaa...rasa mcam nak ngap teros!! #melelehhh
 
Bakal Along yang sangat manja




TQ Papa Yang sangat Cooollll...Sgt2 terharu Ok!
~ abaikan muka si anak hehe~

Sian Aqeef, penat temankan si mama 'memburu'

 

NotaKaKikU: petang ni nk blk cepat2 nk buat surprise birthday party untuk Aqeef hehe~

Friday, April 26, 2013

What NOT to tell your kids about pregnancy

Assalamualaikum.
 
Tadi saje gugel info pasal pregnancy, sebab nak tahu perkembangan
baby week by week. Tadi ada call firefly tanya brape minggu pregnant
lady tak boleh naik flight. Rupa-rupanya 35 minggu dan ke atas dah tak
boleh naik, before 35 minggu boleh naik dengan ada nya refer letter dari
doktor cakap kita sihat dan kandungan sihat. Bukan apa, ingat nak beli tiket balik
kampung time cuti hari Malaysia bln september nnt...dalam dilema dah ni,
sebab check punya check rupanya time tu i dah masuk 33 minggu..
Cam risau plk nk travel jauh2..tapi rasa macam nak balik kampung...
adui dilema cheq, tambah plk time tu tiket murah uols..jarang kot
firefly buat promo. Tapi tulah keadaan perot plk time tu macam tak mengizinkan..
 
Gugel punya gugel lagi terjumpa article What not to tell your kids about
pregnancy ni..macam menarik, so i share la kt blog ni...copy paste je dari sini.


1.    When I was in labor with you…
Be careful what you say about your pregnancy and birth with your older baby. Painting a picture, even if it’s true, that it was scary, hurtful or otherwise less than wonderful needs to be done very carefully, particularly at an age appropriate manner. Think about the purpose of what you’re trying to say to your child. Are you trying to talk about what women go through in labor? Practice some vocalizations with your child instead. Are you trying to convey that labor is hard work? Talk about things you do that are hard work. Just be careful not to have your child feel like he or she is associated with anything that is awful and painful. (There are certainly conversations you can have about your feelings and pain with older children in a way that separates the birth from themselves.)- Macam pernah jer tercerita kat Aqeef huhu..saat2 lahirkan dia, dengan harapan dia tak kan susahkan i..huhu
2.    The baby made mommy sick.
Let’s not start the baby’s life out with a bad case of sibling rivalry. Sure, there are lot of things that mommy will experience in pregnancy that can be “blamed” on the baby, but it’s really better to put it another way. An example might be: When mommy is pregnant, sometimes her stomach doesn’t feel so good. You might explain exhaustion and lack of playing in a similar way: Mommy’s tired because when you’re pregnant your body is working really hard.- hehe~ memang tak elok bagitahu baby kan sebab macam kita anggap dia adalah satu beban pulak...humm hati2!
3.    Mommy ate a watermelon seed.
Along with the above, letting your child think that mommy ate something, that’s just downright dangerous. It can also have your child in tears as they accidentally swallow fruits seeds. Or perhaps they get disappointed when they don’t get pregnant too.- Haha i penah dengar orang cite macam ni kat anak dia time preggy hihi...ingatkan dah cukup comel lah tu jawapan untuk anak..yelah anak2 tengah membesar kan felik2 soklan mereka...=) be ready ya mommy
4.    The new baby is going to take your room.
If you have to move your older child out of a room or out of a bed to make room for a new baby, be sure it’s not something you blame on the new baby. In fact, it’s best to do it as far in advance as you can so that the two are not connected. You might reframe it as: You are getting to be such a big kid, now you get the privilege of sleeping in a big kid bed.- i rasa i tak kan cakap kot macam ni kat aqeef, macam kejam sangat je...sian si abang long nnt
5.   Mommy swallowed the baby.
For a young child, the belly grows and the baby grows. They know the basics that when you eat food, it goes down your throat and into your belly. Therefore, mommy must have gotten pregnant by swallowing the baby- kikiki jangan momokkan anak2 ngan cerita2 karut, takot kesan dia sampai depa beso..
6.    The baby is going to come out of mommy’s belly button.
Yikes! I’d be afraid to have a baby come out of my belly button. I have talked to a couple people who been told this as kids, as a way to avoid discussing where babies really come out… They weren’t very happy about it. It’s just best to be vague if you’re not ready to discuss vaginal birth or cesarean birth. - haha ni memang i pon penah pikir macam ni time budak2 dulu...sunggoh time tu mmg pk baby tu kluar ikut pusat mak! OMG @_@
  
NotaKakiKu: ingat! what you say has impact, so pk dulu sebelum cakap..
tapi kadang2 memang terlepas cakap kan..hehe~
lepas tu barulah nk Oooppsss!!! menyesal tak sudah...^_^

 

Wednesday, April 24, 2013

BONUSSsss 2012!!!!

Assalamualaikum.

Alhamdulillah...syukurrr!!! syukur ke hadrat Ilahi di atas rezeki yang tak putus2..
Pagi2 masuk opis, on PC, buat air horlick panas..tetiba member skype, 'weh cepat! check MyHRPortal,.tengok bonus ko dapat brape'...
i memang tak ingat langsung dah, sib baek member ingatkan hehe~
terus cepat2 click, tapi time tulah plk nak hang kan...ramai sgt kot yang teruja kikiki

Sebaik je bukak surat tu, tak ada perkataan lain dah kuar...'ALHAMDULILLAH....'
syukurrrr......May be bonus i ni tak delah sebanyak yang korang dapat tapi bagi i tu
dah cukup.. rezeki Allah tak putus2 untuk i dan suami...increment gaji pon naik dari tahun lepas...Alhamdulillah lagi...Anak bertambah, gaji pon naik sikit kira ok la kan hehe~

Bonus 2012
 
Salary increment 2013
 
So oleh kerana happy sgt, so hari ni tuan tanah gedik nak letak gambar dia...kikiki
Bukan selalu menggedik kannnnn...

 
 
NoTakaKiKu:
SEmoga rezeki Kami sekeluarga makin bertambah dan lebih bersemangat untuk
berbakti kepada company tercinta...chewah...time nilah baru ko cinta ek..kikiki